ZASADY

Mistrzostwa odbywają się w systemie pucharowym. Kolejność zgłoszeń jest jednocześnie kolejnością startów. Zawodnicy startują trójkami, zwycięzca każdej trójki przechodzi do kolejnej rundy.

.Przygotowanie kawy.

Każdy zawodnik ma 8 minut na przygotowanie 1 kawy o pojemości 180 ml.
Trójka zawodników przygotowywuje kawy jednocześnie.
Do aeropressów nie można dodawać nic poza kawą i wodą.
Kawa po wyjściu z aeropressu nie może być poddana dodatkowej obróbce/filtracji.
Temperatura podania kawy jest dowolna.
Wszyscy zawodnicy podają kawę w identycznych filiżankach zapewnionych przez organizatora.
Każdy zawodnik musi opisać swoją recepturę i przekazać ją sędziemu głównemu przed swoim startem. Opis ten nie ma wpływu na ocenę.
W razie nieobecności zawodnika z jakichkolwiek przyczyn ma on prawo wyznaczyć osobę, która przygotuje kawę jego metodą w jego imieniu. Osobę tą trzeba zgłosić najpóźniej 2 godziny przed startem Mistrzostw. Jeżeli zawodnik nie ma takiej osoby kawę według receptury przygotuje sędzia główny lub osoba przez niego wskazana.

.Ocena.

Każdą rundę ocenia trzech sędziów oraz sędzia główny.
Sędziowie używając łyżek do cuppingu wybierają 1 filiżankę z 3 (ich zdaniem najlepszą) i krótko uzasadniają swój wybór słownie. Filiżanki są identyczne, ocena jest ‘ślepa’ (na spodzie każdej z filizanek jest umieszczony numer zawodnika).
Kiedy sędziowie są gotowi, na sygnał sędziego głównego wskazują ich zdaniem najlepszą kawę. W przypadku remisu głos decydujący ma sędzia główny.
Oceniając kawy sędziowie szukają czystości oraz balansu smaku, poprawnej ekstrakcji (niedoparzone oraz przeparzone kawy są odrzucane). Brany jest pod uwagę aromat, bogactwo smaku, słodycz, kwasowość, body, balans smakowy oraz posmak każdej z kaw. Sędziowie w celu poznania profilu sensorycznego kawy przeprowadzają przed zawodami cup tasting tej kawy.

 

.Kawa.

Wszyscy zawodnicy startują na tej samej kawie zapewnionej przez organizatora. Kawa (250g) zostanie dostarczona zawodnikom minimum 2 dni przed mistrzostwami.

.Sprzęt.
Mahlkonig EK-43 – młynek zapewniony przez organizatora. Nie będzie możliwości korzystania z własnych młynków.

Na miejscu będą też do dyspozycji na każdym stanowisku: Aeropress + papierowe filtry, waga, czajnik, filiżanka o pojemności 200ml
Zawodnik może mieć własne: Aeropressy, filtry, wagi, termometry, wodę.

.NAGRODY.
I miejsce:
– przelot oraz nocleg na Mistrzostwa Świata Aeropress 2015 – Seattle, USA, 9-12 kwietnia 2015 i reprezentowanie Polski przez naszego Mistrza

– statuetka z podpisem Alana Adlera
– produkty Hario
– aeropress

II i III miejsce:
– statuetka z podpisem Alana Adlera
– produkty Hario
– aeropress

Wszyscy zawodnicy dostaną pamiątkową koszulkę.

Dodaj komentarz